I Ibsens fotspor
Roma: Ibsen var bosatt i Roma, ”den evige stad”, og bodde på Hotel Cecil.

Frascati: Ibsen bodde i Villa Grazioli ved Frascati, et nyrestaurert palass fra sent 1400-tall, sommeren 1866, etter å ha utgitt Brand.

Sorrento: Ibsen bodde på vakre Hotel Tramontano i seks måneder mens han skrev Gjengangere. Han bodde også på pensjonatet La Rosa Magra, men dette eksisterer ikke i dag. Dog smykker en flott plakett veggen der pensjonatet lå.

Ischia. Ibsen bodde på øya i flere perioder, og han likte godt å vandre i fjellene der.  Her skrev han også deler av Peer Gynt. Kommunen har satt opp en stor plankett med dikterens relieff i Casamicciola.

Amalfi: Her bodde Ibsen og familien på Hotel La Luna, et tidligere fransiskanerkloster.  Det var i disse vakre omgivelsene han skrev «Et dukkehjem».

 

Det er vanskelig å vite om Ibsens forfatterskap hadde vært det samme uten oppholdene i Italia. Kanskje var det ganske tilfeldig at det var i nettopp Italia han havnet, og ikke i Tyskland. Planen var nemlig egentlig å dra til Tyskland først, og deretter Frankrike, men blant annet forfatteren Atle Næss skriver i «Ibsens Italia», at det er mulig Ibsen valgte Italia og Roma av rent økonomiske årsaker – det var et rimeligere sted å oppholde seg. Samtidig vet vi at Ibsen selv beskrev Italia som kulturens vugge, og at han med Roma-oppholdet ønsket å studere utgangspunktet for den europeiske sivilisasjonen, for dermed også å kunne forstå egen kultur bedre. Helt sikkert er det imidlertid at etter at første opphold i Italia var over, og han hadde tilbragt noen år i Dresden (1868-1875) og München (1875-1878) (først og fremst av hensyn til sønnen Sigurds skolegang), så valgte Ibsen igjen å vende tilbake til Roma (1878-1885).