• Ibsen har fått minneplaketter i Sorrento, på Ischia og i Roma. På denne står det at «her i solen dukket Henrik Ibsen ned i menneskets mørke skjebne og skrev Gengangere i året 1881».

    Ibsen bodde på øya i flere perioder, og han likte godt å vandre i fjellene der. Her skrev han også deles av Peer Gynt. Kommunen har satt opp en stor plankett med dikterens relieff i Casamicciola.

  • Castello Aragonese med Vivara og Procida i bakgrunnen

    Det er vanskelig å vite om Ibsens forfatterskap hadde vært det samme uten oppholdene i Italia. Kanskje var det ganske tilfeldig at det var i nettopp Italia han havnet, og ikke i Tyskland. Planen var nemlig egentlig å dra til Tyskland først, og deretter Frankrike, men blant annet forfatteren Atle Næss skriver i «Ibsens Italia», at det er mulig Ibsen valgte Italia og Roma av rent økonomiske årsaker – det var et rimeligere sted å oppholde seg. Samtidig vet vi at Ibsen selv beskrev Italia som kulturens vugge, og at han med Roma-oppholdet ønsket å studere utgangspunktet for den europeiske sivilisasjonen, for dermed også å kunne forstå egen kultur bedre. Helt sikkert er det imidlertid at etter at første opphold i Italia var over, og han hadde tilbragt noen år i Dresden (1868-1875) og München (1875-1878) (først og fremst av hensyn til sønnen Sigurds skolegang), så valgte Ibsen igjen å vende tilbake til Roma (1878-1885).